top of page

Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Dissabte 17 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h;

diumenge 18 de maig d’11 a 14 h.

Dentari (os principal de la mandíbula que allotja les dents) de Fylax thyrakolasus

Jaciment de Fontllonga-R (Fontllonga, La Noguera, Lleida)

Edat: Cretaci superior (66,2-66 milions d’anys)

Imagen1.jpg

Viatgem 66 milions d’anys enrere per conèixer el Fylax thyrakolasus, un dinosaure del grup dels hadrosaures (col·loquialment coneguts com a ‘becs d’ànec’) descobert als Pirineus. Tot el que coneixem d’aquest animal i l’espècie a la que pertany és aquet dentari gairebé complet. Tot i així, ens ha permès obtenir molta informació:

✅ És un dels dentaris d’hadrosaure més complets coneguts a Europa que ha permès estudiar en detall com menjava aquesta espècie i com estava adaptada al seu entorn.

Fylax forma part d’un llinatge ancestral que es va separar de la branca evolutiva que engloba la majoria d’hadrosaures a finals del Cretaci.

✅ El dentari presenta una enorme estructura anomenada procés coronoide on s’ancoren els músculs per mastegar. La seva mida indica que que tenia una mossegada molt potent.

✅ Com altres hadrosaures, Fylax tenia moltes dents agrupades en una mena de bateria que es renovava contínuament al llarg de la seva vida. A diferència d’altres membres del seu grup, la superfície de contacte entre les seves mandíbules era més plana i inclinada, cosa que li permetia tallar els aliments mentre mastegava, enlloc de només triturar-los.

✅ El seu nom significa "Guardià de les portes de l’infern", perquè va viure molt poc abans de l’impacte del meteorit que va acabar amb els dinosaures, a excepció de les aus.

Aquest fòssil forma part de l’exposició temporal Dinosaures del Cretaci: Una història, dos continents, una exposició de producció pròpia del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) que ofereix al visitant una selecció de fòssils dels dinosaures més representatius dels Pirineus i Nord-Amèrica. L’exposició explora els darrers 10 milions d’anys de l’era dels dinosaures, un període clau en la història del nostre planeta.

La mostra exposa fòssils originals i rèpliques d’alguns dels dinosaures que van habitar dues regions ja desaparegudes, Laramídia i Iberoarmòrica. A finals del Cretaci, Europa era un arxipèlag i la península Ibèrica formava part d’una gran illa anomenada Iberoarmòrica. Al mateix temps, l’actual oest de Nord-Amèrica formava part del continent illa de Laramídia. Tot i que totes dues regions estaven poblades per dinosaures, en cada una existien espècies amb característiques molt diferents. Les peces exposades ofereixen una fotografia de com va ser el nostre planeta durant aquell període i els orígens i característiques dels diferents grups de dinosaures.

Vine a descobrir aquest fòssil fascinant i altres dinosaures dels Cretaci.

 

Exposició permanent: “Avui investigues tu!”

Exposició temporal: “Dinosaures del Cretaci: Una història, dos continents”.

Logo_Horitzontal_Negre.png
MuseuHistoriaSBDcolor.png
MAS.png
bottom of page