top of page

Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Dissabte 18 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h;

diumenge 14 de maig d’11 a 14 h.

Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon

Jaciment de Mola d’Amunt (Pallars Jussà, Lleida).

Edat: Permià (280 milions d’anys).

El Dimetrodon (“dent de dues mides”) era un gènere de rèptils sinàpsids, un gran grup de vertebrats que inclou els mamífers. Era un animal carnívor que es caracteritzava per tenir una gran vela a la part dorsal del cos. Aquesta vela se sostenia gràcies a unes llargues expansions de les vèrtebres i la seva funció no está clara: podria haver servit per estabilitzar la columna vertebral o tenir una funció termoreguladora. També s’ha suggerit que podia haver estat un reclam sexual durant les èpoques d’aparellament.

El Dimetrodon va viure durant el Permià a l’Amèrica del Nord i a Europa. Als Pirineus només se n’han trobat petjades, que confirmen que les espècies europees eren molt més petites que les d’Amèrica.

Aquesta recreació escultòrica forma part de l’exposició temporal “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”, una mostra produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran que recorre bona part de la història de la Terra a partir de jaciments i fòssils d’aquest territori, des de les roques més antigues que la formació dels Pirineus va fer aflorar, fins als sediments més recents, formats per acció de les glaceres i rius, i incloent un tastet de diverses formes de vida —animals invertebrats, vertebrats i plantes— que hi havia. 

L’exposició no mostra només “tresors del passat”, sinó que vol ajudar a comprendre alguns dels mecanismes de l’evolució. L’exposició acaba en el moment actual, amb una reflexió sobre l’impacte que la nostra espècie está tenint sobre els ecosistemes actuals.

Logo_Horitzontal_Negre.png
MuseuHistoriaSBDcolor.png
MAS.png
bottom of page